Migration Discourse as the Main Topic of The 2023 Elections in Disinformation Media - Seresová, Terézia, 1991-
Pomocou kritickej diskurzívnej analýzy (KDA) sa tento článok zaoberá tým, ako bola migrácia v roku 2023 reprezentovaná v alternatívnom online médiu „Infovojna“. Analýza odhaľuje, že migrácia je prevažne prezentovaná ako spolitizovaná a bezpečnostne orientovaná téma, ktorá slúži ako nástroj na mobilizáciu čitateľov a posilňovanie politickej polarizácie. Migranti sú vykresľovaní najmä ako hrozba pre Slovensko a Európu, symbolizujúca neporiadok a zlyhanie štátu, zatiaľ čo ich individuálne príbehy a humanitárny rozmer migrácie sú do značnej miery marginalizované. Toto prezentovanie posilňujú časté citácie vtedajších opozičných osobností, ako je Robert Fico a ďalší, ktorí zdôrazňujú nekompetentnosť vlády a volajú po prísnej ochrane hraníc. Diskurz prezentuje opozičných aktérov ako rozhodných obhajcov národnej suverenity, na rozdiel od vykresľovania vtedajších vládnych predstaviteľov ako pasívnych alebo neefektívnych.