Marketing kultúry v samospráve: od propagácie k identite - Čársky, Jaroslav
Súčasné spoločenské zmeny posúvajú úlohu kultúry v mestách a obciach z voľnočasovej aktivity na strategický nástroj na zlepšenie kvality života a identity komunity. Kultúrny marketing sa stal neoddeliteľnou súčasťou miestneho kultúrneho manažmentu, ktorý pomáha komunikovať hodnoty, posilňovať angažovanosť verejnosti a budovať pozitívny imidž lokality. Článok zdôrazňuje hlavné ciele kultúrneho marketingu, ako je zvyšovanie viditeľnosti aktivít, podpora lokálneho brandingu a prepájanie zainteresovaných strán. Poukazuje tiež na kľúčové výzvy, medzi ktoré patrí nedostatok odborných kapacít, redukcia marketingu na základné šírenie informácií, absencia údajov a nízka účasť verejnosti. Varovanie pred rizikom podhodnotenia odbornosti, čo môže znížiť efektívnosť kultúrnych projektov. Odporúčanie systematického rozvoja kultúrnych stratégií, posilnenie odborných kompetencií a zvýšenie účasti verejnosti. Profesionálny kultúrny marketing ako základ integrácie kultúry do miestneho rozvoja a posilňovania identity komunity.