Sociálne aspekty v bytovej politike na Slovensku - Dudová, Iveta
Základný rámec úlohy štátu v rozvoji bývania, definovanie sociálnych aspektov bytovej politiky a načrtnutie systému ekonomických nástrojov používaných na podporu bývania v Slovenskej republike. Aktivity štátu sa zameriavajú predovšetkým na koordináciu opatrení štátnej podpory a zdokonaľovanie nástrojov podpory rozvoja bývania, ako aj na transformáciu legislatívneho rámca v trhovej ekonomike, vytváranie potrebných ekonomických nástrojov dotačnej, úverovej a daňovej politiky a vykonávanie potrebných metodických činností v tejto oblasti. Napriek prijatiu ekonomických nástrojov na podporu rozvoja bývania zameraných na zvýšenie ponuky má určitá časť obyvateľstva stále problémy s hľadaním bývania. Je potrebné vytvoriť podmienky pre znevýhodnené skupiny, najmä z hľadiska sociálneho bývania na primeranej úrovni.