Inteligentné mesto ako nová kvalita života - Kollár, Vojtech
Inteligentné mestá sú rýchlo rastúcim typom mesta, ktorý predstavuje priestor pre nové experimenty v mnohých kritických oblastiach, ako je urbanistické plánovanie, stratégie udržateľnej energie a dopravy, sociálna integrácia a prilákanie talentov. Prostredníctvom synergie viacerých aktivít vytvárajú inteligentné mestá novú kvalitu života pre svojich obyvateľov a návštevníkov. Keďže lídri a občania na celom svete neustále posúvajú, navrhujú, implementujú a zlepšujú spôsoby, ako vytvoriť lepšie mestá, často čelia mnohým rozhodnutiam a širokej škále čiastočných riešení špecifických problémov, ako sú dopravné zápchy, nakladanie s odpadom a kriminalita. Prezentácia prehľadu kvality života podľa metodiky World Competitiveness Center známej ako Smart City Index a poukázanie na umiestnenie miest v regióne strednej Európy. Charakteristika kľúčových prvkov inteligentného mesta v stratégii implementácie konceptu inteligentných miest v Európskej únii a Slovenskej republike, s cieľom vytvoriť a dosiahnuť novú kvalitu života obyvateľov inteligentných miest.