Sunrise for Some: Retail Access & Social Sustainability in Alfama, Lisbon - Guimarães, Pedro
Vychádzajúc z predpokladu, že samotná existencia obchodných podnikov nestačí na to, aby bolo možné určiť, či sú uspokojované potreby starších ľudí, je cieľom článku analyzovať, či nedávne zmeny v lisabonskej obchodnej štruktúre, poháňané cestovným ruchom, ovplyvňujú schopnosť starších obyvateľov tradičnej štvrte Alfama využívať maloobchodné zariadenia. Na tento účel článok čerpá z koncepčného rámca Levesqueho a kol. týkajúceho sa prístupu, ktorý zahŕňa dimenzie dostupnosti, cenovej dostupnosti, vhodnosti, prístupnosti, prijateľnosti a ubytovania. Zistenia poukazujú na odtrhnutosť staršej populácie od komerčnej štruktúry tejto oblasti. Je to spôsobené najmä súčasnou orientáciou maloobchodu na aktivity súvisiace s cestovným ruchom, pričom sa zanedbávajú potreby miestnych obyvateľov, ktorí v tejto oblasti naďalej žijú napriek tlaku gentrifikácie, o ktorom je známe, že ovplyvňuje túto štvrť. Výsledky poukazujú na potrebu zohľadniť sociálnu udržateľnosť miestnych komunít žijúcich v oblastiach s významnými turistickými aktivitami. Článok tiež zdôrazňuje dôležitosť uznania skutočnosti, že prístup k maloobchodu je potrebné hodnotiť z multidimenzionálneho hľadiska, aby sa zachytila jeho zložitosť, najmä pri zohľadnení segmentov obyvateľstva postihnutých určitou formou zraniteľnosti.