Reflexia verejného hospodárenia na Slovensku na lokálnej úrovni - Cíbik, Lukáš
Štúdia analyzuje vývoj hospodárenia 100 miestnych samospráv na Slovensku v období rokov 2010–2022, pričom sa sústredí na desať finančných a ekonomických ukazovateľov. Získané údaje poukazujú na pozitívne trendy v oblasti znižovania dlhu a riadenia záväzkov, no zároveň identifikujú negatívny vývoj v bilancii bežného účtu a celkovej finančnej stabilite. Výsledky zdôrazňujú dôležitosť dlhodobej fiškálnej udržateľnosti a strategického plánovania investícií na miestnej úrovni. Na základe analýzy sú formulované odporúčania na zlepšenie hospodárskeho riadenia a finančnej stability samospráv.