The Ongoing Transformation of Family and Reproductive Behaviour in Bratislava and Its Hinterland - Šprocha, Branislav
Transformácia rodinného a reprodukčného správania na Slovensku od 90. rokov 20. storočia významne ovplyvnila nielen populáciu najväčších miest, ale postupne viedla aj ku kľúčovým zmenám v menších mestách a vidieckych obciach bez ohľadu na ich veľkosť alebo región. Medzi významné zmeny patrí výrazný pokles miery sobášnosti a materstva, nárast miery rozvodovosti, tendencia uzatvárať manželstvo a stať sa rodičmi vo vyššom veku a rastúci podiel detí narodených mimo manželstva. Tieto trendy predstavujú nový model rodinného a reprodukčného správania v mestských oblastiach a ich predmestiach. Komplexná analýza týchto zmien v priebehu času, s primárnym zameraním na rozdiely medzi najväčším mestom Slovenska a jeho predmestiami, však nebola rozsiahlo rozvinutá. Hoci tieto trendy boli pozorované v mestskej aj prímestskej populácii, môžeme predpokladať, že existujú rozdiely v dynamike týchto trendov a rozsahu ich rozšírenia, ako aj kontrastné správanie medzi najväčším mestom a jeho predmestiami? Alebo vzhľadom na pokročilé štádium transformácie sme svedkami konvergencie v intenzite a načasovaní rodinného a reprodukčného správania, čo naznačuje, že mestské a prímestské populácie sa stávajú čoraz viac podobajúcimi? Naším cieľom je odpovedať na tieto otázky prostredníctvom podrobnej analýzy kľúčových ukazovateľov súvisiacich s plodnosťou, sobášnosťou a rozvodovosťou. Táto štúdia skúma charakteristické znaky rodinného a reprodukčného správania obyvateľov najväčšieho mesta na Slovensku a jeho prímestskej oblasti od polovice 90. rokov 20. storočia do roku 2023. Výsledky pomôžu identifikovať potenciálne rozdiely a ich vývoj v priebehu času.