Nový řídicí systém usnadní využití baterií z elektromobilů pro ukládání energie - Goňo, Radomír
Batérie, ktoré už neslúžia v elektromobiloch, môžu aj naďalej ukladať energiu v stacionárnych úložiskách, a tým podporiť rozvoj obnoviteľných zdrojov. Výskumníci z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB - Technickej univerzity Ostrava, spoločne s firmami REVOS, s. r. o., a RMT s. r. o., preto vyvíjajú univerzálne diagnosticko-riadiace zariadenie, ktoré umožní bezpečné zapojenie rôznych typov použitých batérií do akumulačných systémov. Riešenie predĺži životnosť akumulátorov, zníži ekologickú záťaž i náklady na ukladanie energie a pomôže stabilizovať elektrizačnú sieť.