Digital Platforms and Local Tourist Tax in Slovakia as Seen by Accommodation Providers - Vartašová, Anna
Autori sa zamerali na miestne dane na Slovensku, konkrétne na daň z ubytovania pri krátkodobých prenájmoch v kontexte zmenenej legislatívy zapájajúcej digitálne platformy (Airbnb, Booking) do procesu výberu dane. Prieskum ukázal, že hoci 80 % poskytovateľov vďaka platformám zvyšuje zisky, 55 % nevie o možnosti odvodu dane cez ne, pričom 36,1 % by túto možnosť privítalo. Kvôli administratívnej náročnosti a zložitosti súčasného systému (ktorý zvyšuje daňovú medzeru) prieskum odporúča zapojenie platforiem do výberu, čo by bolo prínosné pre ubytovateľov aj samosprávy.