Physical Security Challenges at Czech and Slovak Universities - Pružinský, Michal, 1952-
Dopad pandémie COVID-19, vojny na Ukrajine a teroristického útoku Hamasu na Izrael na obyvateľstvo – najmä ich sociálny dopad – prehĺbil polarizáciu názorov na možné riešenia. Zmeny v životnom štýle, posuny smerom k elektronickej komunikácii a zneužívanie sociálnych sietí prispeli k vzniku radikalizovaných alebo sociálne polarizovaných skupín. Tieto hrozby často vedú, nielen u zraniteľných jednotlivcov, k ťažkostiam v zdravom sociálnom vývoji a k ​​poruchám duševného zdravia vrátane ťažkej depresie. V dôsledku toho sa niektorí jednotlivci môžu uchýliť k agresívnemu správaniu, čo potvrdzujú aj nedávne ojedinelé útoky študentov v školských priestoroch. Okrem toho boli hlásené aj teroristické hrozby – najčastejšie vo forme bombových hrozieb.