Optimisation of Wind Park Location - Brezina, Ivan, 1963-
Rozvoj veterných elektrární v rámci energetického systému každej krajiny je významným krokom k zníženiu emisií skleníkových plynov a zvýšeniu energetickej bezpečnosti. Vzhľadom na vysoký potenciál Slovenska v oblasti veternej energie a obmedzené využívanie tohto zdroja sa v tejto štúdii vykonala viackriteriálna analýza faktorov ovplyvňujúcich rozhodnutia o umiestnení veterných elektrární. Efektívna integrácia tohto obnoviteľného zdroja si vyžaduje optimalizované plánovanie a riadenie materiálových, informačných a investičných tokov, ktoré sú kľúčovými prvkami logistického riadenia vo fáze výstavby a prevádzky veterných elektrární. Správne umiestnenie veterných elektrární si vyžaduje analýzu viacerých logistických a technických prvkov, ako je dostupnosť infraštruktúry, dopravné toky, energetické toky, informačné toky, právne a environmentálne obmedzenia, ako aj veterné podmienky (napr. priemerná rýchlosť vetra, hustota veternej energie). Na posúdenie potenciálnych lokalít bola použitá metóda PROMETHEE II, ktorá umožňuje porovnanie alternatív na základe preferenčných tokov.