Digital Games as a Tool for Gender Education: The Position of Educational Games and Independent Works in the Gaming Market - Šašalová, Veronika
Predchádzajúce feministické štúdie v oblasti digitálneho vzdelávania sa zameriavajú predovšetkým na potrebu rekvalifikácie učiteľov a potrebu prilákať ženy k programovaniu. Digitálne hry sú súčasťou formálnych aj neformálnych vzdelávacích procesov už niekoľko desaťročí. Napriek ich dlhodobému významu potenciál rodovej výchovy ešte nebol úplne preskúmaný. Článok sa zameriava na konkrétne hry a využíva obsahovú analýzu na zameranie sa na interaktívne, naratívne a audiovizuálne zložky digitálnych hier a na jednotlivé motívy alebo mechaniky, ktoré sú spojené s vhodnými feministickými témami. Hlavným cieľom článku je poukázať na možnosti a limity vzdelávacích digitálnych hier vytvorených nezávislými vývojármi s cieľom učiť hráčov v hernej komunite o témach sexuality. Text tiež ukazuje, ako môžu jednotlivé hry pomôcť v oblasti rodovej výchovy. Zároveň skúmaním herného trhu odhadujeme, aké možnosti majú nezávislé vzdelávacie hry na oslovenie publika v hernej kultúre.