Technology and Creativity: How AI Is Changing Work in the Media Industry - Pitoňáková, Slavka
Digitálna transformácia mediálneho priemyslu prináša nové výzvy a príležitosti, pričom umelá inteligencia sa stáva neoddeliteľnou súčasťou kreatívnych, analytických a distribučných procesov. Tento článok skúma, ako umelá inteligencia formuje mediálny priemysel, najmä v kontexte podpory kreatívnej práce, automatizácie a personalizácie obsahu, ako aj presného cielenia v marketingovej a politickej komunikácii. Analyzuje historický vývoj umelej inteligencie v médiách, jej súčasné aplikácie a trendy, pričom sa zameriava na prípady, kedy umelá inteligencia skôr dopĺňa ľudskú kreativitu ako ju nahrádza. Osobitná pozornosť sa venuje analytickému využitiu umelej inteligencie v médiách, personalizácii obsahu, automatizácii spravodajstva a využitiu umelej inteligencie v marketingových stratégiách. Článok sa tiež zaoberá etickými a právnymi otázkami, najmä otázkou dôveryhodnosti obsahu generovaného umelou inteligenciou, reguláciou dezinformácií a ochranou autorských práv. Metodologicky článok využíva metódu kvalitatívnej syntézy a stručných prípadových štúdií na opis konkrétnych aplikácií umelej inteligencie v rôznych segmentoch mediálnej produkcie a distribúcie. Článok tiež poskytuje predpovede budúceho vývoja umelej inteligencie v médiách, rešpektujúc vysoko dynamickú povahu tejto technológie, čo prirodzene znamená, že niektoré zistenia môžu byť v čase publikovania štúdie už čiastočne prekonané.