Optimal Design of a Home Network in a Wi-Fi Environment - Horčičák, Lukáš
Primárnym cieľom tejto štúdie je navrhnúť optimálnu domácu bezdrôtovú sieť na základe hĺbkovej analýzy pokrytia signálom Wi-Fi a rušenia. Výskum sa zameriava na aplikáciu štandardov IEEE 802.11 a praktických nástrojov na meranie, simuláciu a zlepšenie bezdrôtového prostredia v reálnej viacpodlažnej domácnosti. Na analýzu sily signálu, priepustnosti dát a šumu boli použité meracie nástroje ako NetSpot a iPerf. Prediktívne simulácie boli vykonané pomocou softvéru Hamina na určenie optimálneho umiestnenia prístupových bodov a plánovania frekvencií. Prepracovaná sieť bola nasadená a premeraná na porovnanie výkonnostných metrík. Výsledky naznačujú výrazné zlepšenie pokrytia signálom, stabilnejšie pripojenie a zvýšené rýchlosti prenosu dát na všetkých poschodiach. Projekt tiež demonštruje dôležitosť správneho prideľovania kanálov a segmentácie siete na zníženie rušenia a zlepšenie bezpečnosti siete. Prezentovaný prístup poskytuje praktickú metodiku, ktorú je možné replikovať v podobných domácich alebo malých kancelárskych prostrediach.