Perepletenije jazykovych mirov: bilingvaľnoje obučenie i modelirovanije jazykovoj kartiny mira v slovackom obrazovateľnom prostranstve - Borisova, Ekaterina, 1971-
Článok skúma vplyv slovensko-ruského dvojjazyčného vzdelávania na formovanie jazykového svetonázoru študentov na Slovensku. Relevantnosť je daná potrebou viacjazyčných odborníkov v kontexte globalizácie. Skúma teoretické základy jazykového svetonázoru a dvojjazyčnosti, ako aj špecifické charakteristiky dvojjazyčných gymnázií na Slovensku. Štúdia analyzuje, ako vyučovanie v slovenčine a ruštine prispieva k rozširovaniu jazykového povedomia, rozvoju kognitívnej flexibility a medzikultúrnemu porozumeniu medzi študentmi. Opisuje pedagogické prístupy používané na podporu dvojjazyčnej kompetencie a rozširovanie obzorov. Záver zdôrazňuje efektívnosť dvojjazyčného vzdelávania pri modelovaní mnohostranného jazykového svetonázoru potrebného pre úspešnú komunikáciu v multikultúrnom svete.