Measuring the Impact of Digital HRM Practices on Operational Efficiency: Systematic Literature Review - Sawant, Vitin, 1978-
Systematický prehľad literatúry, ktorý syntetizuje 62 štúdií (2000 - 2025) skúmajúcich mikroekonomické dopady digitálneho riadenia ľudských zdrojov (HRM) na nákladové štruktúry organizácií, operačnú efektivitu a výkonnostné výsledky. Nástroje digitálneho HRM dosahujú významné zvýšenie efektivity: 42 % zníženie nákladov na nábor, 90 % skrátenie dĺžky procesov a 72 % presnosť analýzy pracovnej sily. Vplyvy na výkonnosť zahŕňajú zníženie fluktuácie z 27,5 % na 18,7 %, zvýšenie spokojnosti o 35,6 % a 39,8 % zlepšenie kvality náboru. Rôznorodosť metód merania však obmedzuje porovnávanie medzi štúdiami, pričom finančné ukazovatele vykazujú úspory presahujúce 1 milión libier oproti miernym zlepšeniam v subjektívnom vnímaní. Zistenia podporujú teóriu založenú na zdrojoch (RBV), ktorá definuje digitálne kapacity ako strategické aktíva, pričom pokročilé organizácie dosahujú mieru automatizácie až 70 %. Výsledky zdôrazňujú potrebu integrovaných digitálnych HR stratégií a štandardizovaných rámcov hodnotenia pre udržateľné zvyšovanie operačnej efektivity.