Economic Determinants of Gasoline Prices: A Cointegration Analysis for Czechia - Alina, Jiří
V rámci tohto výskumu sa skúmali dlhodobé vzťahy medzi cenami benzínu N95 („Natural 95“) a ekonomickými faktormi, ako sú ceny ropy Brent, ceny motorovej nafty a výmenný kurz CZK/USD v rokoch 2014 až 2024. Na identifikáciu akýchkoľvek stabilných dlhodobých súvislostí medzi týmito premennými sa použil Engle-Grangerov kointegračný test. Napriek komplexným testom, ktoré umožnil softvér Matlab, sa nezistili žiadne dôkazy o kointegrácii, čo naznačuje, že tieto ekonomické faktory významne neovplyvňujú ceny benzínu N95 z dlhodobého hľadiska. Zistenia naznačujú, že hoci krátkodobé výkyvy týchto ekonomických ukazovateľov môžu dočasne ovplyvniť ceny benzínu, nie sú spoľahlivými prediktormi dlhodobých trendov.