Evacuation Transport Provision Design Using Network Analysis with Gis Support - Kubás, Jozef
Výskum prezentovaný v článku sa zameral na návrh evakuačnej dopravy počas mimoriadnej povodne spôsobenej haváriou na vodnom diele s využitím sieťovej analýzy s využitím GIS. Na výpočet počtu ohrozených obyvateľov boli použité voľne dostupné údaje o populácii a adresných bodoch. Tri scenáre času potrebného na každú evakuačnú činnosť boli určené pomocou metódy PERT a čas potrebný na evakuáciu bol určený pomocou Ganttovho diagramu. Prístup navrhnutý v článku je vhodný na dosiahnutie relatívne rýchlych výsledkov, ktoré je možné zohľadniť pri príprave na krízové ​​udalosti. Výsledky prípadovej štúdie dokázali, že evakuáciu je možné vykonať v potrebnom čase, ale odhalili aj možné nedostatky navrhovaného prístupu. Tieto nedostatky sú diskutované spolu s možnými alternatívnymi riešeniami a ďalšími faktormi ovplyvňujúcimi proces plánovania evakuácie.