Vyspelé ekonomiky hľadajú liek na historicky najvyššiu nezamestnanosť - Škoda, Ján
V krajinách OECD v r. 1993 35 mil. nezamestnaných, t.j. 8,5 perc. aktívneho obyvateľstva, v Európe sa vr. 1955 predpokladá počet 25 mil. oproti 17 v r. 1993 (prírastok hlavne vo východnej Európe). Znižovanie počtu pracovných miest v niektorých odboroch činnosti, downsizing efekt. Miera nezamestnanosti, situácia na Slovensku. Nezamestnanosť ako prejav nefunkčnosti hospodárskeho systému. Jej riešenie v USA, západnej Európe rozpočtovou a menovou politikou, investičnými programami. Skracovanie pracovného času.