Základní charakteristika světové ekonomiky na začátku 90. let - Holub, Alois
Koniec povojnovej etapy svetového hospodárstva. Formovanie systému dvoch sústav, prvého, druhého a tretieho sveta. Ich odlišnosti. Globálna ekonomická efektívnosť, údaje o HDP 1960-1990 za prvý, druhý a tretí svet. Rozpadom svetovej hospodárskej socialistickej sústavy v systéme svetového hospodárstva ekonomicky vyspelá sústava rozvinutých trhových ekonomík a ostatné krajiny (stredná a východná Európa a rozvojové krajiny), teda rozvinutý a nerozvinutý svet, Sever a Juh, charakteristika. Recesia svetového hospodárstva na prahu 90. rokov, údaje.