Socialističeskoje agrarnoje proizvodstvo: stupeni i formy stanovlenija statusa chozjaina. - Bašmačnikov, V.
Medzinárodné skúsenosti ukazujú, že najvyššia aktivita roľníkov je tam, kde jestvujú malé pracovné formácie (napr. malé rodinné farmy), ktoré majú status tovarových výrobcov. Skúmanie jednej z efektívnych ciest zvýšenia aktivity roľníkov v ZSSR a to vytvárania nájomných vzťahov, ako aj procesu obnovy roľníckeho vlastníctva výrobných prostriedkov (individualizácie vlastníctva).