Kdo je nadbytečný? Pracovní právo. - Jouza, L.
Zákonník práce určuje presné podmienky, kedy pracovník môže dostať výpoveď z pracovného pomeru. Medzi najčastejšie dôvody patrí reorganizácia a organizačné zmeny. Zamestnávateľ môže pracovníkovi dať výpoveď aj vtedy, ak sa stane nadbytočným vzhľadom k rozhodnutiu organizácie o zmene jej úloh, technického vybavenia, o znížení stavu pracovníkov (paragraf 46 odst. 1 písm. c).