Wenn die Marke unter die Räuber fällt. Wider die internen und externen Feinde der Marke. - Simon, H.J
Nutnosť zaoberať sa aspoň dvakrát ročne s imageom značky. Prínos dlhodobých stratégií zameraných na kvalitu značky. Príklady úspešných kampaní upevňujúcich dôveru v kvalitu značky. Nedôslednosť, nedostatok trpezlivosti a integrity ako najväčší nepriatelia značky.