Výpočetní střediska v nových podmínkách v ČSFR. - Pechan, V.
Rastúci význam podnikových výpočtových stredísk voči servisným. Úlohy podnikových stredísk pri spracovaní informácií a nepretržitom servise. Marketing výpočtového strediska. Sledovanie všeobecného vývojového trendu a potrieb podniku. Kvalifikácia a motivácia pracovníkov. Tendencia k osamostatneniu stredísk a k predávaniu služieb. Investície a stanovenie cien služieb strediska.