V SRN má řemeslo zlaté dno. - Filip, J.
Asi desatina celkového hospodárskeho výkonu v Nemecku pripadá na remeselnú výrobu, ktorá poskytuje existenciu asi 20 perc. podnikateľom, zamestnáva 15 perc. pracovných síl a vychováva 37 perc. učňov. Remeslá prispievajú k vyváženosti pluralitnej spoločnosti a jej štruktúry. Charakteristika prelínania remesiel s priemyselnou výrobou.