PHARE znamená pomoc. - Trakal, L.
Základným smerom priamej zahraničnej pomoci v rámci programu PHARE je podpora procesu transformácie centrálne riadenej ekonomiky na trhovú ekonomiku. Podpora smeruje do štruktúrnych zmien celého výrobného a distribučného systému. Poskytuje sa formou tzv. technickej pomoci. Schvaľovací postup pri projektoch fondu PHARE. Podpora regionálnych projektov. Program Joint ventures (pre malé a stredné podniky) pripravený Komisiou ES v Bruseli.