Vedení účetnictví o zúčtovacích vztazích k rozpočtům, o fondech a rozdělení hospodářského výsledku politickými stranami, hnutími, občanskými sdruženími a jinými nevýdělečnými organizacemi. - Lehkoživ, V.
Popis zúčtovacích vzťahov orgnizácie k rozpočtu vyššieho (nižšieho) organizačného celku, k štátnemu rozpočtu a rozpočtu orgánov miestnej samosprávy. Účtovanie fondov a obligácií. Popis účtu 940 - hospodársky výsledok. Príklady účtovania triedy 8 a 9.