Klasifikácia živností. - Marčanová, Jana
Živnosti sú v zákone klasifikované z troch rozdielnych hľadísk: či záujemca spĺňa zákonom stanovené podmienky, či má nárok na živnostenské oprávnenie, alebo nemá; druhým hľadiskom sú rozdielne podmienky, ktoré musí podnikateľ spĺňať (ohlasovacie a koncesované živnosti); tretím hľadiskom je predmet činnosti (obchodné, výrobné a poskytujúce služby).