Předpoklady a cíle hospodářské politiky. Zaostřeno na ekonomii. - Rusek, Antonín
Zložitosť a dynamičnosť moderného hospodárstva znamená, že hospodárska politika sa musí spoliehať na ekonómiu ako vedu - t.j. teóriu. Pre novovznikajúce trhové hospodárstva strednej a východnej Európy sú najdôležitejšími neoklasický (monetárny) a neoštrukturalistický smer myslenia. Pre monetárny prístup je východiskom predpoklad pružnosti cenového systému a substitúcia. Neoštrukturalistický prístup skúma závery monetárneho prístupu v dlhodobom horizonte. Závery vyplyvajúce pre hospodársku politiku.