Hledání kompromisů. Odbory v zemi vycházejícího slunce. - Kociánová, H.
Odlišnosť a rozdielnosť orientácie a metód odborárskej aktivity v Japonsku. Označenie japonských odborov ako odborov podnikových. S tým súvisí ich obrovský počet (31 tis. odborových zväzov, ktoré majú v priemere 370 členov). Uzatvorené mzdové a ďalšie dohody platia v zásade len v príslušnom podniku. Snaha nenútiť členov odborov k rozhodovaniu medzi záujmami podniku a záujmami pracujúcich. Dnešné požiadavky odborov, ktoré sú súčasťou japonskej ekonomiky.