Hlavné smery v teórii firmy a ich význam pre transformáciu česko-slovenských podnikov. - Šestáková, M.
Neoklasická koncepcia firmy, jej úloha pri formovaní predstáv o transformácii podnikov centrálne plánovanej ekonomiky na trhové subjekty. Úloha formovania cieľov podniku v behavioristickej teórii firmy. Vzťah medzi vlastíkmi a manažérmi (Agency theory). Možnosti uplatnenia teórie transakčných nákladov pri analýze správania podnikov v období prechodu k trhovej ekonomike.