Finansovaja sistema i organizacija finansovogo rynka. - Gumerov, F.
Charakteristika finančnej sústavy v ZSSR a jej jednotlivých článkov - štátnych financií, financií prvotných článkov ekonomiky (podnikov) a financií obyvateľstva a vzťahov medzi nimi. Hlavné súčasné problémy financií: gigantický rast rozpočtového deficitu, kritické zvyšovanie vnútornej i vonkajšej zadlženosti, znehodnotenie rubľa. Trhová orientácia finančnej sústavy. Formovanie finančného trhu a prvotného i druhotného trhu cenných papierov.