Sud'ba bjudžeta - sud'ba strany. - Ljubimcev, Ju
Všezväzový finančno-úverový systém a celkove peňažný obeh. Príčinou krízy zväzovej finančno-úverovej sústavy bolo vylúčenie mnohých príjmových položiek zo štátneho rozpočtu (napr. dane z obratu) a chronický nedostatok prostriedkov na výdavky. Deficit štátneho rozpočtu sa nenávratne financoval z aktív Gosbanky, čo viedlo k silným inflačným procesom a k podlomeniu spoločenskej rozšírenej reprodukcie. Prechod k trhovej ekonomike sa uskutočňuje z 15 nezávislých republikových centier.