Zlato.
Jednou z foriem investovania sú tzv. reálne investície (do určitého reálneho predmetu). Charakteristika investícií do umeleckých starožitností a zbierok a do drahých kovov - zlata, platiny a striebra - ktoré sú ustavične považované za internacionálne platidlo. Údaje o dlhodobom vývoji ceny zlata - od r. 1980 do 24.4.1992. Podliehanie zlata v ČSFR devízovému zákonu č. 528/1990.