European leaders agree to treaty on monetary union. - Habermeier, K.
Predstavitelia krajín ES prijali v Maastrichte 10. decembra 1991 dohodu zabezpečujúcu právny a politický rámec pre Európsku menovú úniu. Popisujú sa kroky v troch etapách predchádzajúcich ratifikáciu dohody parlamentami členských štátov. Etapy sú koncipované podľa Delorsovej správy z r. 1989 a boli prijaté na medzivládnej konferencii o hospodárskej a menovej únii v Ríme v decembri 1990. Hlavné zámery, opatrenia, termíny a rozdelenie kompetencií.