K problému retroaktivity práva.
Odpoveď na otázku, či je možné, aby nový právny predpis, predovšetkým zákon, prijatý v súvislosti s prestavbou čs. právneho poriadku, sa vzťahoval aj na právne prípady vzniknuté pred jeho platnosťou, teda pred jeho vznikom.