Pojištění zdraví - trh nebo stát? - Kopřivová, J.
Príspevok do diskusie o tom, či je výhodnejšie pri financovaní zdravotnej starostlivosti využívať štátne financovanie alebo trh. Príklad systému poistenia zabezpečovaného súkromnými poisťovňami. Voľba zabezpečovania poistenia cestou trhu alebo priamo štátom spočíva v posúdení troch rozhodujúcich faktorov: 1. zaťažovacích nákladov (loading charges), 2. nepriaznivého výberu (adverse selection), 3. tzv. morálneho hazardu.