Vermeidung von Armut im Alter durch eine obligatorische beitragsfinanzierte Mindestversicherung - Leopold Krugs Plan einer "Armenassekuranz" von 1810. - Schmähl, W.
Analýza návrhu Leopolda Kruga. Návrh obsahuje dva typy poistenia: povinné poistenie, ktoré zaplatí manžel v prospech svojej ženy a detí (vdovská a sirotská penzia) ako podmienku pre získanie povolenia k sobášu, a povinné dôchodkové poistenie, ktoré platia všetci nad 20 rokov.