posztszocialista átmenet és az állam. Gondolatok fiskális problémákról. - Kornai, János
Článok podáva prehľad najnovšej západnej odbornej literatúry o možnostiach najrýchlejšej transformácie ekonomiky v poskomunistických štátoch Európy. Úloha štátu pri formovaní trhového hospodárstva. Štyri základné právnické problémy: zabezpečiť zníženie výdavkov na administratívu; dotácia vybraných podnikov štátom, obmedzenia a podmienky dotácie; podpora súkromného sektoru, vyžadovanie prísneho daňového priznania; vybudovanie prísneho poisťovacieho systému, oživenie zdravotníctva a zabezpečenie sociálnej sféry.