Model' razvitija naselenija. - Sagradov, A.
Rozpracovanie modelov rozvoja obyvateľstva je predpokladom určenia priorít sociálno-ekonomickej a demografickej politiky. Úlohou modelov je objasniť vzťahy obyvateľstva k iným systémom, zákonitosti a mechanizmus rozvoja. Prezentácia modelu rozvoja obyvateľstva založeného na uspokojovaní základných potrieb a ich komplementárnosti. Možnosti porovnania reálnej situácie s optimálnou úrovňou.