Vlast' trudjaščichsja v chozjajstve kak sostavnaja čast' social'noj zaščiščennosti. - Rakitskaja, G.
Základné okolnosti formovania stratégie ruskej vlády po rozpade ZSSR: liberalizácia cien, sprostredkovateľské burzy, nútená privatizácia v prospech starej a novej nomenklatúry. Tlaky na transformáciu vlastníctva a hlavné sociálne sily, ktoré ich reprezentujú: nomenklatúra, majitelia veľkého kapitálu, pracovné kolektívy so snahou o samosprávu. Kritika nomenklatúrnej privatizácie.