Vostočnojevropejskije strany v sisteme eksportnogo kontrolja Zapada. - Presnjakov, Viktor Jur'jevič
Vývoj postojov západných krajín k vývozu tzv. vysokých technológií do krajín východnej Európy (COCOM). Mnohostranná exportná kontrola a Maďarsko, Poľsko a ČSFR. Diferencovaný prístup COCOM ku krajinám bývalého RVHP od r. 1990. Systém exportnej kontroly východoeurópskych štátov a jej zákonné úpravy. Negatívny vplyv prijatia pravidiel COCOM na obchod s bývalým ZSSR krajinami východnej Európy.