Evropa otevřená otevřeným systémům?
Prechod k otvoreným systémom na trhu výpočtovej techniky v 60. rokoch ako k novému typu vzťahov zákazníka a výrobcu. Charakteristika otvoreného systému s otvorenou technológiou a službami. Požiadavky európskych zákazníkov. Pokles predaja hardware a software a rast UNIXových systémov. Potreba veľkých medzinárodných firiem na počítačovom trhu, ktoré zabezpečujú trh pre veľké spoločnosti.