Trade related investment measures and development strategy. - Greenway, D.
Investičné opatrenia súvisiace s obchodom sú dané sústavou podmienok uplatňovaných často pri mnohonárodných podnikoch. Ide o požiadavky na obsah miestnych výrobkov, minimálne požiadavky na vývoz a požiadavky na rovnosť príjmov z domácich podielov. Hodnotí sa využívanie týchto nástrojov v rozvojových krajinách. Ich prínos je však sekundárny, pretože sú vždy sprevádzané inými opatreniami, buď stimuláciou investícií alebo ochranou domáceho trhu.