Progress truda na sovremennom etape NTR. 2. - Vil'chovčenko, E.
Zosilnenie úlohy sociálnych faktorov pri formovaní ciest rozvoja výroby, organizácie práce a samotného pracovníka sa konkretizuje na príklade novej, na pracujúcich orientovanej, dlhej sociologicko-organizačnej vlny. V 80. rokoch v novej organizácii sa akcentuje intelektualizácia, autonómnosť a polyfunkčnosť práce. Politika "rozvoja ľudských zdrojov výroby" mení mnohé črty i v personálnej politike firmy. U obyvateľstva vznikajú nové, postmateriálne potreby, rozvíja sa nová etika a kultúra práce.