<The> EMS is a greater Deutschmark area. - Herz, B.
Zhoda medzi európskymi politikmi o tom, že EMS sa rozvinul do asymetrického systému fixných výmenných kurzov s nemeckou markou v centre. Testovanie hypotézy dominantnosti nemeckej menovej politiky v EMS. Delorsova správa a otázka pretvorenia asymetrického EMS do symetrickejšieho systému s Európskou ústrednou bankou.