Základem je nezávislost. Zákon o auditorech a komoře auditorů České republiky. - Langr, Ladislav
Zmyslom činnosti audítora je zistenie, ako podnik disponuje s výrobnými prostriedkami a overovanie toho, či to, čo spoločnosť vykáže v účtovnej uzávierke a vo výročnej správe zodpovedá skutočnosti a či je jej hospodárenie regulárne. Charakteristika zákonnej úpravy povinnosti overovania účtovej uzávierky, postavenia a činnosti audítorstva, vplyvu štátu na prácu audítora. Kto môže byť audítorom. Požiadavka nezávislosti audítora.