Základy asertivity. 1. - Novák, Tomáš
Koncepcia asertivity vytvára americký behaviorista Andrew Salter koncom 40. rokov. Používa pritom pavlovovskú teóriu. Asertivita býva prekladaná ako sebapresadzovanie. V asertivite sa vytvárajú podmienky a rozvíjajú aktivizačné procesy osobnosti. Na Saltera nadväzovali ďalší autori, vznikli dve vetvy výcvikových programov: prvá blížiaca sa návodovej psychológii a kurzom sebaobrany zákazníka a druhá zameraná na širšie poňatý výcvik komunikácie. Rozvoj tzv. agresívnej asertivity. Uplatnenie v praxi.