Kým nedostaneš peniaze, nepredal si. Úverový manažment, alebo ako premeniť pohľadávky na hotovosť. - Kinzlmaier, A.
Rozbor 4 krokov umožňujúcich firme rozhodovať o tom, komu predávať na úver a komu za hotovosť: 1. zavedenie normálnych predajných a platobných podmienok, 2. určenie (vymedzenie) úverovej vážnosti každého zákazníka, 3. určenie úverového limitu pre každého zákazníka, 4. uplatnenie metód pohotovostného inkasa. Dôvody neskorých platieb. Faktoringový partner.