Konkurenční schopnost v globální perspektivě.
Pozornosť podnikateľských skupín a odborníkov na riadenie sa obrátila ku konkurenčnej schopnosti (competitivenes). V tejto oblasti sa uskutočňuje široko založený svetový výskum. Z jeho výsledkov vyplynuli niektoré zovšeobecňujúce poznatky, o ktorých pojednáva uvedená stať: nepriame investície (veda, vzdelanie), služby (vedy, inžinierstva), kapitál.